Ehven-İ Şer
Şimdi ve geçmiş, bizi ezberde tutuyor.
Peki, hiç de beklemediğimiz bir taraftan bize sunulan bir tersine bakmak eylemine ne deriz?
Mixer, Hilal Polat’ın “Ehven-i Şer” başlıklı kişisel sergisini duyurmaktan mutluluk duyar. Sanatçının ikinci kişisel sergisi olan Ehven-i Şer 17 Aralık 2022-28 Ocak 2023 tarihleri arasında Mixer’de izlenebilir.
Mekanı bir deneyim alanı olarak ele alan sanatçı değişen bakış açılarını, algılama biçimlerini merkezi bir sistem önerisi içinde yeniden kurguluyor. Mitolojik karakterler üzerinden bir görme meselesi hikayesine odaklanan Ehven-i Şer sergisi, görmenin yeni kaslarını ve önerilerini keşfetmeye davet ediyor.
Hilal Polat, zihinsel sürecininin ürünü olan tanımlanmamış tarif edilmemiş mitolojik karakterler izleğinde Ehven-i Şer sergisini şekillendiriyor. Bu tanımlanmamış, efsunlu ve alışılmadık biçimlerle tasvir edilen mitolojik karakterler bize ortak bir soruyu yöneltiyor: “Bize bakınca gerçekten ne görüyorsunuz?” Görme duyusu, kişisel deneyimler, bakma eylemi, bakış açısı gibi kavramların uçsuz bucaksız sınırlarında dolaşan sergi, hayal gücümüzün sınırlarını zorlamaktan ziyade, sanatçının merkezindeki görme algısının kaynağına bir yolculuk öneriyor. Bu yolculukta kurguladığı sergi tasarımında tüm üretimlerini tek noktada bir araya getiren sanatçı, sergileme biçimi olarak alışılagelmiş sergileme yöntemlerini bir kenara bırakarak kendi bakış açısını barındırabileceği ve bu bakış açısının dış unsurlardan etkilenmesini önleyen bir ada inşa ediyor. Duvarlara asılı yapıtlardan ziyade bir ada oluşturma kurgusuyla izleyiciye serginin içinde gezme deneyimine alternatif olarak serginin etrafında dolaşabilme imkanı sunuyor. Sanatçı kimin nasıl algıladığı ya da gördüğünün aksine kendi görme biçimini merkeze alıyor.
Fotoğraflar: Reyyan Kızılkaya
Ehven-i Şer sergisi bir görme sorgulaması. Gözün gördüğü şeyin hangi gözden olduğunu anlamaya çalışma çabası. Başka insanların bize anlattığı hikayelerin aslında bizi nasıl bir ezbere alıştırdığının göstergesi… Kendi zevklerimizin bile başkalarının bakışına mahkûm olduğu yeni çağda bu hızı kesme eyleminin ve eski bakış açılarının dönemsel bir analizidir.